< Înapoi la articole

NEVOIA “CUIBULUI DE NAȘTERE”

NEVOIA “CUIBULUI DE NAȘTERE”

Nevoia ta vitala pentru un “cuib de nastere” este similara cu cea a oricarei femele de mamifer, care atunci cand naste se retrage, cautandu-si un loc intunecos, cald si linistit. Cuibul de nastere este esential pentru reusita nasterii tale.

In ambientul de acasa, la casa de nasteri, sau la maternitate, acest spatiu trebuie sa-ti asigure o atmosfera linistita, calma, calda, de relaxare, in care hormonii nasterii sa fie “liberi” sa te ajute in timpul travaliului.

In acest “cuib de nastere”, inundat de o lumina blanda si de un joc discret al culorilor incaperii , mobilierului si accesoriilor, “creierul tau vechi” sau hipotalamusul va incepe sa secrete liber si lejer oxitocina si endorfine, hormonii nasterii.

Oxitocina ta naturala va stimula si intretine contractiile uterine, ajutand la dilatarea & deschiderea uterului si in final la nasterea bebelusului, in timp ce endorfinele iti vor atenua senzatia de durere generata de aceasta.

Oxitocina te va ajuta in timpul travaliului sa uiti de tot ceea ce este in jurul tau si sa te concentrezi asupra contractiilor. Numit de Michel Odent “hormonul dragostei”, oxitocina naturala nu este doar un hormon cu rol mecanic, ci si un hormon al dragostei, si dupa nastere va contribui la dezvoltarea sentimentelui de maternitate si atasament fata de bebelus. In atmosfera “cuibului de nastere”, tu nu va trebui sa faci nimic, ci doar sa respiri, sa fii relaxata, si sa lasi ca lucrurile sa se intample…